Ajatuksia vapaaehtoistoiminnasta

Mikä saa ihmiset mukaan vapaaehtoistoimintaan?
Mitä vapaaehtoistoiminta antaa itselle?
Näihin kysymyksiin pyydettiin vastauksia vapaaehtoisilta ja tässä heidän ajatuksiaan.

Eläkeläinen, vapaaehtoisena liikuntaystävänä ja seurakunnalla

“Olen mukana vapaaehtoisena koska haluan tehdä vielä eläkkeelläkin jotain merkityksellistä ”työtä”.

Olen ollut mukana vapaaehtoistyössä 8 vuotta ja tämä aika on ollut minulle lähes parasta aikaa elämässäni, poislukien lasten -lasten kanssa touhuamiset aikoinaan.  Työelämässä ollessani en valitettavasti saanut niin paljon positiivista palautetta mitä nyt olen tässä uudessa elämänvaiheessa saanut.”

“Vapaaehtoistyössä olen saanut uusia ystäviä ”kollegoista”. Pidämme yhteyttä n.s. vapaa-ajallakin  ja vaihdamme ajatuksia jos jokin asia painaa mieltä. Olen tietysti tutustunut myös mukaviin ikä-ihmisiin, saanut kuunnella sota-ajan muistoja ja kertomuksia miten ”ennen elettiin”. Olen saanut olla mukana viemässä esim. kirkkotilaisuuksiin sekä muihin tapaamisiin heitä ja avustamassa ostoksilla.
Motivaatio säilyy kun vanhus sanoo, että ” ikävä tulee” kun eroamme lomani ajaksi. 
Vuosien aikana olen huomannut miten tärkeää on saada ikä-ihmiset ulos kodeistaan raittiiseen ilmaan ja toisten vertaisten pariin. Huomaan, että jopa kommunikointi esim. naapureiden kanssa käy vuosien varrella vaikeaksi kun ollaan paljon yksin.”

Lahden Ensi- ja turvakoti ry:n mieskaveritoiminnan vapaaehtoinen

”Ryhdyin Ensi- ja turvakodin kouluttamaksi mieskaveriksi ja nyt olen saanut uuden ystävän. Hän on 6-vuotias täynnä valoa ja iloa oleva pikkumies. Tästä lähtee toivottavasti pitkäaikainen ystävyys ja molemminpuolinen oppiminen. Tehtäväni on olla pikkumiehelle arjen mieskaveri. Suosittelen kundit ryhtymistä, jos vain aikaa on. Tässä maassa on liian paljon isättömiä lapsia.”

Eläkeläinen, Vapaaehtoisena Lahden Lähimmäispalvelulla. 
“Kun jäin leskeksi niin elämäni muuttui. Halusin saada uutta täytettä elämään ja tehdä jotain merkityksellistä tälle yhteiskunnalle. Vapaaehtoistoiminta antoi minulle uuden elämän. Käyn vierailemassa palvelutalossa viikottain, toimin siellä osastokummina. Ulkoilen vanhusten kanssa ja vedän yhteislauluhetkeä. Lisäksi esiinnyn lauluryhmäni kanssa palvelutaloissa ja olen avustamassa retkillä. Palvelutaloissa vierailu on todella mukavaa. Vanhukset ovat välittömiä ja aitoja. Aina on virkistynyt olo kun voi antaa iloa jollekin.”

Lahden ensi- ja turvakoti ry:n vapaaehtoinen, Doula

Vapaaehtoisena doula-toiminnassa mukana oleminen on itselleni sydämen asia. Sen kautta olen voinut antaa ja vastaanottaa suuria tunteita, myötäeloa, luoda luottamuksellisia suhteita ja ennen kaikkea saanut etuoikeuden olla pienten kultakimpaleiden syntymässä mukana. Olen tukisuhteideni aikana saanut tuntea oloni tärkeäksi. Työstä saa valtavasti energiaa ja positiivista mieltä. Vapaaehtoistyön kautta olen päässyt verkostoitumaan, tutustumaan uusiin ihmisiin ja työnmuotoihin, sekä osallistumaan erilaisiin tapahtumiin.