Ajatuksia vapaaehtoistoiminnasta

Mikä saa ihmiset mukaan vapaaehtoistoimintaan?
Mitä vapaaehtoistoiminta antaa itselle?
Näihin kysymyksiin pyydettiin vastauksia vapaaehtoisilta ja tässä heidän ajatuksiaan.

“Olen mukana vapaaehtoisena, koska haluan tehdä eläkkeelläkin merkityksellistä ”työtä”. Olen ollut mukana vapaaehtoistyössä 8 vuotta ja se on ollut minulle lähes parasta aikaa elämässäni, lukuunottamatta lastenlasten kanssa touhuamista aikoinaan. Työelämässä ollessani en valitettavasti saanut niin paljon positiivista palautetta kuin nyt olen tässä uudessa elämänvaiheessa saanut.

 Vapaaehtoistyössä olen saanut uusia ystäviä ”kollegoista”. Pidämme yhteyttä toiminnan ulkopuolellakin ja vaihdamme ajatuksia, jos jokin painaa mieltä. Olen tietysti tutustunut myös mukaviin ikäihmisiin, saanut kuunnella sota-ajan muistoja ja kertomuksia siitä, miten ennen elettiin. Olen saanut olla mukana viemässä heitä esim. kirkkotilaisuuksiin sekä muihin tapaamisiin ja avustamassa ostoksilla. Motivaatio säilyy, kun vanhus sanoo, että ikävä tulee, kun eroamme lomani ajaksi. Vuosien aikana olen huomannut, miten tärkeää on saada ikäihmiset ulos kodeistaan raittiiseen ilmaan ja toisten pariin. Huomaan, että jopa kommunikointi esim. naapureiden kanssa käy vuosien varrella vaikeaksi, kun ollaan paljon yksin.”
Eläkeläinen, vapaaehtoisena liikuntaystävänä ja seurakunnalla


 ”Ryhdyin Ensi- ja turvakodin kouluttamaksi mieskaveriksi ja nyt olen saanut uuden ystävän. Hän on 6-vuotias täynnä valoa ja iloa oleva pikkumies. Tästä lähtee toivottavasti pitkäaikainen ystävyys ja molemminpuolinen oppiminen. Tehtäväni on olla pikkumiehelle arjen mieskaveri. Suosittelen, kundit, ryhtymistä, jos vain aikaa on. Tässä maassa on liian paljon isättömiä lapsia.”
Lahden Ensi- ja turvakoti ry:n mieskaveritoiminnan vapaaehtoinen

 “Kun jäin leskeksi, elämäni muuttui. Halusin saada uutta täytettä elämään ja tehdä jotain merkityksellistä tälle yhteiskunnalle. Vapaaehtoistoiminta antoi minulle uuden elämän. Käyn vierailemassa palvelutalossa viikottain, toimin siellä osastokummina. Ulkoilen vanhusten kanssa ja vedän yhteislauluhetkiä. Lisäksi esiinnyn lauluryhmäni kanssa palvelutaloissa ja olen avustamassa retkillä. Palvelutaloissa vierailu on todella mukavaa. Vanhukset ovat välittömiä ja aitoja. Aina on virkistynyt olo, kun voi antaa iloa jollekin.”
Eläkeläinen, Vapaaehtoisena Lahden Lähimmäispalvelulla.

”Vapaaehtoisena doula-toiminnassa mukana oleminen on itselleni sydämen asia. Sen kautta olen voinut antaa ja vastaanottaa suuria tunteita, myötäeloa, luoda luottamuksellisia suhteita ja ennen kaikkea saanut etuoikeuden olla pienten kultakimpaleiden syntymässä mukana. Olen tukisuhteideni aikana saanut tuntea oloni tärkeäksi. Työstä saa valtavasti energiaa ja positiivista mieltä. Vapaaehtoistyön kautta olen päässyt verkostoitumaan, tutustumaan uusiin ihmisiin ja työnmuotoihin sekä osallistumaan erilaisiin tapahtumiin.”
Lahden ensi- ja turvakoti ry:n vapaaehtoinen, Doula